Om Piratsessan

Aktiva barn är ofta också glada barn. Piratsessans mål är att inspirera till aktiviteter där barn får göra roliga saker och samtidigt röra på sig. Det är bra att börja tidigt för att utveckla en positiv inställning till rörelse och motion och hälsosamma vanor – för livet.
Många barn tycker om dans och rörelse till musik och Piratsessans barndansappar gör barndans mer lättillgängligt. Allt som behövs är en iPhone, iPad eller Apple TV och någon av Piratsessans appar.

Danserna är gjorda för barn 2-7 år och varje dans är drygt en minut. Det går bra att dansa själv eller ihop med syskon eller kompisar i grupp.

Piratsessans barndans med hjälp av appar gör det enkelt att dansa och röra på sig.

Rörelse är bra för barns utveckling

Rörelse gör det lättare att lära sig saker i skolan. Barn som är aktiva klarar sig bättre i skolan, rörelse och rytm förstärker inlärningsförmågan och barn med god kroppskontroll slipper ofta vara den där som väljs sist på idrotten.

Piratsessan vill inspirera till att utveckla sunda vanor för barn och dans är en rolig och hälsosam aktivitet för barn!

Roliga aktiviteter för barn – ger goda vanor för livet

Barn som inte får möjlighet att utveckla röra-på-sig-vanan under småbarnsåren brukar säga saker som ”det är tråkigt med idrott” eller ”det är tråkigt att promenera” – redan i tidig skolålder (och troligen även som tonåring och vuxen).

Det här beror ju givetvis på att dessa barn inte fått vänja sig vid att använda kroppen naturligt, att röra på sig.

Dagens barn sitter mycket stilla (skärmtid, åker bil för att transportera sig med mera).

Ofta ärver barn inställningen till att röra på sig från sina föräldrar, och om man som förälder har ett stillasittande arbete och kör bil överallt så är det extra viktigt att tänka på vilka vanor det också ger barnen.

Och på HUR man kan hjälpa barnet in i mer aktiva vanor – för det går!

Barndans är ett bra sätt att kompensera stillasittande

Det är inget fel med stillasittande aktiviteter, att pyssla, göra pärlplattor, knappa med iPaden och så vidare är bra för barns utveckling på många vis.

Som komplement behövs aktiviteter med rörelse. En människas kropp är gjord för att röras på naturligt.

Dansa, balansera och gå ut i skogen med mera

Det behöver inte vara svårt eller krångligt att dansa med barn eller göra andra aktiviteter där kroppen får röra på sig. Klassiska lekar och enkla rörelser räcker långt för att inspirera barn till en aktiv livsstil och göra ”röra på sig” till en naturlig del av vardagen och livet.

Piratsessans barndanskoncept grundades 2013 av dansläraren och personliga tränaren Caroline Nilsson och har sedan dess inspirerat barn, föräldrar och förskolor till aktiviteter som inte är stillasittande via appar och andra inspirationsvideos.

2 appar med dans för barn

Piratsessans barndansappar finns för iPhone, iPad och Apple TV, mer info:

Några av Piratsessans inspirationsvideos med roliga lekar för barn

Balansgång och balansövningar ger bra kroppsmedvetenhet och bra kroppskontroll. Aktiviteter för barn som utvecklar just detta är enkla att anordna, små barn tycker att många enkla saker är roliga.

Kolla vad som finns i närheten och ha kul! En planka, eller ett staket eller ett vitt streck på marken – det mesta går att balansera på.

Bokstavsjakt eller annan jakt – att leta just bokstäver är ett roligt sätt för barn att utveckla språket också, men man kan göra vilken jakt som helst. Det behöver inte ens vara i skogen, det kan vara på gården eller i parken lika bra.

Andra förslag är att leta kottar i skogen (behövs ingen förberedelse), eller tipsrunda med frågor i parken, eller gosedjursjakt eller leta reflexer med ficklampa på gården.

Du hittar Piratsessans inspirationsvideos (och även berättelser från Piratsessans äventyr till havs) i Piratsessans Värld.

Vill du få digital flaskpost från Piratsessan?

Mejla skrivtill@piratsessan.se och du och ditt barn kommer att få höra om mina äventyr från resorna med piratskeppet, och även få tips på enkla, roliga, hälsosamma aktiviteter för barnen att göra hemma eller utomhus.

Eller knappa in din mejladress här: