Tips för att ordna barnkalas med danstema

Ett barnkalas med dans kan man ordna hemma, och om man vill göra ett lite mer strukturerat danskalas så går det bra att använda Piratsessans danser och musik.
Du behöver ha tillgång till danserna via apparna, och antingen lära dig några danser eller sätta på danserna direkt på TV:n. Om du har nya Apple TV så finns dansapparna att ladda ned direkt till Apple TV:n (i App Store som finns på TV:n).

Danskalas = barnkalas med dans

Bra att tänka på är att barn i åldern 2-7 år vill ha mindre variation än det är vanligt att tro. Givetvis lite beroende på ålder, om det är 3-årskalas satsa på 3 danser och upprepa, upprepa.

Om det är 5-årskalas, välj 5 danser och om det är 7-årskalas så kanske ni hinner med alla 10 danserna.

Så, välj ett antal danser och upprepa dem om och om igen. Då kommer barnen behålla fokus på ett annat vis än om man byter hela tiden.

Kör den första dansen 3-5 gånger på rad, stäng gärna av musiken ibland och fråga vad barnen tycker, om det är roligt och så kan ni fråga om någon rörelse ”hur var det man dansade som en fjäril nu igen”, till exempel.

Tips på bra början av ett danskalas

När det är dags för momentet lekar och barndans på kalaset så kan det vara bra att börja med en samling, om ni inte redan haft det och särskilt om inte alla barnen känner varandra sedan tidigare.

Du kan till exempel samla barnen och köra en klapplek i ring. Så här kan ni göra:

  • Lekledaren (du alltså) börjar med att säga sitt namn och välja ett ställe att klappa på. Till exempel: “Jag heter Mamma Mia och jag klappar i golvet.”
  • Nästa person säger sitt namn och väljer ett klappställe. Till exempel: “Jag heter Elsa och jag vill klappa på knäna.”
  • Sätt ihop. Säg högt: “Mamma M klappar i golvet” (och så klappar alla i golvet) och “Elsa klappar på knäna” (och så klappar alla på knäna).
  • Sedan får nästa person säga sitt namn och välja ett klappställe. Börja om från början och upprepa alla namn och klappa. Och så vidare…

Det gör inget om flera väljer samma klappställe, golvet, knäna och huvudet brukar vara populära. Därefter så har alla barn lärt känna varandra lite och vet vad alla heter.

Presentera Piratsessan

Därefter brukar det vara bra att presentera Piratsessan. Trissa gärna upp stämningen lite med en kort, spännande historia.

Du kan till exempel säga:
“Har ni hört talas om Piratsessan? Hon har en mamma som är Prinsessa och en pappa som är Pirat. Idag ska vi få dansa med Piratsessan på hennes mammas slott/i hennes pappas fängelsehåla”

…och så på med Piratsessans dansvideos.

Alla kan vara med, stora som små, tjejer och killar, män och kvinnor, mammor och pappor, farmor, farfar, stålmormor, morfar, gammelfarfar, kusiner, mostern, tanten på gatan…

Rörelserna kan göras hur som helst, det är fritt fram för egna tolkningar.

Tips!
Om du vill kan du säga dansernas namn högt, som: ”Hörni, nu kommer fjärilsdansen, är ni redo?” och sedan trycka på play. Kom ihåg att upprepa, upprepa, upprepa brukar vara poppis. Kör alltså samma dans om och om igen.

& ett till tips!
När ni kört danserna några gånger så kan ju kanske födelsedagsbarnet kanske kan få välja dans också? ”Okej, nu kan ni danserna, vilken dans vill födelsedagsbarnet dansa nu?”

Om det är läge så kan ju även övriga barn i gruppen få välja varsin favoritdans också.

Bra att tänka på:
En bra grej att tänka på är att skilja på äta och dansa, det är lätt hänt att sätta i halsen om man till exempel ställer fram en skål med popcorn på ett bord nära dansutrymmet. Ta hellre en paus i dansandet för att äta och dricka, och sedan när alla är redo så är det bara att dansa ännu mer.

Ha så skoj nu! /Piratsessan
[delaify]