Starta dansgrupp eller projekt med danstema på förskola/fritids

Du kan starta en dansgrupp eller hålla danslektioner för barn i åldern 2-7 år med hjälp av Piratsessans danser – och du behöver inte vara en proffsdansare för att göra det. Så länge du lägger förväntningarna på rätt nivå, att det är enklare barndans i grupp för skojs skull och utan prestationskrav. En kul grej att göra ihop och att det är du som är lekledaren.
Är du en förälder som vill starta en dansgrupp med några barn för skojs skull eller en person som arbetar på förskola/fritids och tycker att dans och rörelse till musik är roligt?

Då har du kommit rätt! Dans är bra träning för barn och en rolig aktivitet för barn att göra på förskolan eller fritiden.

Med lite god vilja och en positiv inställning så kommer du klara av att lära dig danserna och lära dig hur du kan göra för att inspirera barnen till att dansa ihop med dig (och Piratsessan).

Du behöver någon av barndansapparna för att få tillgång till Piratsessans danser och musik, sedan väljer du ut några av danserna och lär dig dem. Öva, öva, öva. Piratsessans barnappar är:

Så här lär du dig danserna

Välj några av danserna i en av apparna och lär dig dem. Öva, öva, öva. Rörelserna behöver inte vara perfekta men det är viktigt att du lär dig dem så pass bra att du kan göra dem på samma vis varje gång, annars blir barnen förvirrade. Barn tycker om att känna igen sig, veta vad som kommer härnäst.

Förberedelser och danslektionsupplägg

Innan du drar igång en dansgrupp eller ett dansprojekt behöver du förbereda ett lektionsupplägg, som är samma varje lektion. Just för att barnen ska känna igen sig från gång till gång.

Inled lektionen på samma vis varje lektion, barn gillar när det är ett förbestämt schema. Samma princip för när du lär ut danserna, gör på samma sätt varje lektion och kör danserna i samma ordning varje gång. Lägg gärna in dansstopp mot slutet av danslektionen och samla sedan barnen och avsluta med en hälsning från Piratsessan.

4-8 barn är en lämplig storlek per barngrupp, dela in efter ålder och blanda tjejer och killar. En lektionstid på 30-40 minuter och 3-5 danser brukar vara bra för barn i åldern 2-7 år.

Danslektionsupplägg
Börja med en samling och en inledning. Det är viktigt att tänka igenom detta i förväg, hur du alltså startar varje danslektion, och köra samma inledning vid varje lektionstillfälle (om den fungerar bra, annars byt till något som fungerar bättre).

  1. 1. Förslag på samling och inledning
    Samlas i ring en kort stund och säg ”nu ska vi dansa Piratsessans danser”, och introducera Piratsessan kort. Berätta Piratsessans historia – att hennes pappa är pirat och hennes mamma är prinsessa. Att Piratsessan just nu är ute på de stora världshaven med sin piratbåt och att hon brukar hitta på roliga danser för barn.

    Presentera dig själv genom att säga ditt namn och låt barnen säga sina namn, om ni inte redan känner varandra sedan tidigare förstås.

    Om det är en förskolegrupp eller kompisgäng där barnen redan känner varandra kan ni skippa namnen och gå direkt på få allas tankar inställda på dans.

  2. 2. Övergång från inledning till att börja dansa
    Innan du drar igång med danserna så är det bra att få alla inställda på att dansa, att tankar och fokus riktas på dans. Ett bra sätt är att alla får berätta om varsin dansupplevelse.

    Ni sitter ju i en ring, gå ringen runt, börja du och säg till exempel:
    ”Jag tycker om att flaxa med armarna som en fjäril när jag dansar, vad brukar du göra när du dansar?”
    Barnen brukar svara ”snurra”, ”hoppa”, och så vidare.

    Sedan kan du gå vidare genom att säga något i stil med:
    ”Idag ska vi både snurra och hoppa – och flaxa som en fjäril, vi ska börja med Piratsessans Fjärilsdans.”

    Ställ dig upp och tala om för barnen att det är dags att stå upp och börja dansa. Välj själv om ni står i ring eller att du står längst fram vänd mot gruppen och barnen står i grupp och tittar på dig. (Då gör ju barnen spegelvänt jämfört med vad du gör eftersom du står vänd mot dem.)

    Det går givetvis bra att använda Piratsessans appar genom att koppla iPaden till en smartboard eller via Apple TV, om det finns möjlighet till det och låta Piratsessan vara dansfröken och visa danserna om du föredrar.

  3. 3. Danslektionen
    På med musiken. Visa antingen dansvideorna eller visa danserna själv – dansa och låt barnen titta och härma, de kommer försöka hänga med efter bästa förmåga. Upprepa och upprepa och upprepa. Samma dans om och om igen.

    Viktigast är att känna in gruppen, det är bättre att lägga ribban lågt så att alla känner sig framgångsrika – ”det här kan jag” och istället dela ut extrauppgifter om något barn har extra mycket danserfarenhet. Ett barn som kanske dansar på dansskola eller har äldre syskon som dansar mycket kanske kan få vara med och leka dansfröken ibland, eller visa något moment när musiken är avstängd.

    Tips för grupp med barn 2-4 år
    Satsa på 3-5 danser om du har barndans för barn 2-4 år, som du kör om och om igen, samma danser lektion efter lektion. Du kommer kanske själv tro att det blir tjatigt, men barnen älskar upprepning och att få känna ”jag kan det här, jag är duktig på detta”.

    Det brukar räcka med tre danser för yngre barn (upprepa, upprepa) och fyra eller fem i en grupp med lite äldre barn.

    Tips för grupp med barn 5-7 år
    Om du har barn som är 5-7 år kan du introducera fler och fler danser under dansperioden, börja med 3-5 första gången och sedan kan du addera danser allt eftersom.

    Låt gruppen styra, vänta hellre en gång extra med att lägga till en dans än att göra för mycket, då kan barnen tappa danslusten.

  4. 4. Förslag på avslutning
    Om du vill så kan du ha som en ”grej” varje lektion att berätta att du har fått flaskpost från Piratsessan, det finns 10 berättelser från Piratsessans skattjaktsresa i Costa Rica i Piratsessans Värld, som börjar med:
    En hälsning till DIG från Piratsessan på skattjakt

    Du kan alltså avsluta varje lektion genom att läsa en berättelse (”flaskpost”) högt om du vill. (Längst ned till höger kan du sedan bläddra vidare till nästa berättelse.)

    Det är en bra och spännande avslutning ”kom så sätter vi oss i ringen, Piratsessan har skickat flaskpost, nu ska ni få höra”…

Så här lär du ut danserna till barnen

Utlärningsmodellen är ”titta och härma”. Barn är vana att lära sig saker genom repetition, barn lär sig ju saker på det viset helt naturligt från födseln.

Tips när du lär ut danserna till barnen:

  1. 1. Tala om vilken dans det är
    Börja med att berätta vilken dans det är ni kommer att göra härnäst. På med dansvideorna eller musiken om du visar danserna själv – och gör rörelserna. Låt barnen härma och hänga med så gott de kan. Repetera samma låt och dans fem gånger (minst). Stäng av dansvideorna/musiken mellan varven om du vill och gör en eller flera rörelser lite långsammare.
  2. 2. Fokus på huvudrörelserna, skippa detaljerna
    Fokusera på de större rörelserna, varje låt har ett fåtal ”huvudrörelser” och det är lätt att förstå vilka det är i varje låt.

    Du kan gå igenom rörelserna lite extra mellan varje genomkörning om du vill, men undvik att gå in på allt för många detaljer (det är inte särskilt många detaljer med, danserna består i huvudsak av stora rörelser).

  3. 3. Repetera om och om och om igen
    Barn behöver och gillar repetition. Om du märker att flera i gruppen har svårt att göra någon av ”huvudrörelserna” efter flera repetitioner, stäng av musiken/dansvideorna och gå igenom den rörelsen lite extra tillsammans. Visa, visa, visa. Öva, öva, öva.

    Korrigera inte på individnivå (alltså häng inte ut någon, även om det är en enda som har svårt för något, visa för hela gruppen).

  4. 4. Öva – men kom ihåg att egna versioner är okej
    På med musiken/dansvideorna igen och repetera, repetera, repetera. Låt barnen göra rörelserna på ”sitt sätt”, det är fritt fram för egna versioner, det viktiga är att alla dansar och har roligt.

    Efter tillräckligt många upprepningar kommer barnen göra mer och mer likt rörelserna på det sätt du gör dem eller så som Piratsessan gör dem på dansvideorna.

Om det finns tillgång till ett rörelserum och dessutom möjlighet att spela upp danserna på en skärm eller smartboard så kan du lägga upp det så att du tar en låt i taget och kör videon och gör rörelserna samtidigt. Testa sedan att stänga av själva tv-skärmen så att bara ljudet hörs och kör samma låt igen – låt barnen göra egna tolkningar och versioner av rörelserna.

Show eller dansavslutning?

OM barnen och du vill så kan ni bjuda in barnens föräldrar på dansshow. Välj att visa upp en eller flera låtar. Om du vill kan du dela upp gruppen i mindre grupper, efter ålder exempelvis och låta 3-åringarna köra sin favoritlåt, 4-åringarna sin favorit och 5-åringarna en annan. Låt de andra barnen i dansgruppen sitta bredvid eller i ring som support.

Anpassa eventuell show efter barnens ålder. Små barn brukar hellre vilja sitta i förälderns knä när det är show och det är helt okej, barnet tycker det är roligt att föräldern är med ändå. Han eller hon dansar kanske nästa gång, eller när den känner sig redo.

Lite äldre barn vill kanske öva in några låtar och uppträda på det lokala köpcentrumet, och kanske samtidigt passa på att göra en insamling till välgörenhet eller annat. Gör eventuell show på det sätt du och barnen tycker är roligt.

Om ni gör en dansshow – gör det på nivån så att både du och barnen har roligt. Vissa barn älskar att showa, andra gör inte det. Både och är okej.

Göra egen dansrekvisita eller egna danskläder

Det går att göra mycket skoj utöver själva dansandet, pyssel för att fixa rekvisita och attiraljer. Till exempel samla in gamla T-shirts att klippa sönder för att göra danslinnen eller tygbitar att hålla i vardera hand och fladdra med i fjärilsdansen eller tyg att ha som pirat-bandana på huvudet.

Det går att göra piratögonlappar med papper, gummiband och paljetter eller annat bling, bling.

En bra showklädsel kan annars vara jeans och t-shirt. Enhetligt och något som de flesta barn redan har hemma.

Eller så kan man köra färgtema, att alla kan ha på sig vad som helst men att något ska vara rött, låna ihop plagg om inte alla har. Någon kanske har en röd tröja och en röd keps och kan tänka sig att låna ut det ena eller det andra.

Om du vill använda Piratsessans danskoncept i större skala (kommersiellt)

Om du vill köra Piratsessans danser i grupp och i större skala, som dansklasser som ett regelbundet inslag i schemat på ett gym eller en gymkedja till exempel – kontakta mig först. Då behövs extra instruktörsutbildning från mig och gymmet betalar en årsavgift för rätten att använda Piratsessans danskoncept kommersiellt.

Skriv gärna till Piratsessan och berätta

Mejla gärna till Piratsessan och berätta hur just du och din dansgrupp gör. Mejla gärna bilder också, jag tycker det är jätteroligt att se (jag publicerar inte bilder utan tillstånd så ingen behöver vara orolig för att bilderna eller videos sprids av mig).

Lycka till & kom ihåg = KUL är det viktigaste med Piratsessans barndans. /Piratsessan
[delaify]